• Telo
  Laserska epilacija

  Laserska epilacija

  Jedina neinvazivna metoda trajnog uklanjanja malja (trajna epilacija) je epilacija laserom. Laserski snop se usmerava na kožu gde se snop apsorbuje u  folikulu dlake (melanin). Svetlosni zrak se u koži pretvara u toplotu koja trajno uništava folikul dlake (photothermolysis).

  Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta predstavljaju najbolji cilj za laserski snop, jer su bogati pigmentom. Treba napomenuti da se prosečno u fazi rasta (anagen faza) nalazi od 70-90 odsto dlaka (istovremeno), u fazi regresije (katagena faza) 1 odsto, a u fazi odmora, tj. ispadanja (telogena faza) 10-30 odsto dlaka.

  S obzirom da laserski snop može trajno uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se može ponoviti u periodu od  2 do 3 meseca  (u zavisnosti koji deo tela se tretira), kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo dođe u fazu rasta.

  Nakon svakog pojedinačnog tretmana sledi "miran" period od oko 1 – 3 nedelje (individualno), nakon kojeg počinju da rastu proređene dlačice koje nisu bile u aktivnoj fazi rasta u vreme prvog tretmana.  Obično je potrebno ukupno 4 do 5 tretmana.

  Za vreme postupka laserske epilacije oseća se peckanje na delovima tela koji su osetljiviji na bol i gde je veća gustina folikula dlaka. Većina pacijenata veoma dobro podnosi ovu metodu. Nakon laserskog tretmana koža je blago crvena i ovi simptomi su prolazni i nestaju.
   

  Na tretman je potrebno doći sa maljama koje su duge oko 1 mm. Ovom metodom se mogu raditi praktično svi delovi tela, osim predela oko samih očiju

  Epilacija laserom tj. trajna epilacija je medicinska, neinvanzivna i najefikasnija metoda trajnog uklanjanja neželjenih malja. Nikada se nemogu ukloniti sve dlake, najčešće se uklanja 90 % dlaka zato je adekvatniji termin trajno i značajno smanjenje broja dlaka.

  Ko su kandidati za trajnu epilaciju?
  Kandidati su ljudi od adolescencije do starije životne dobi, i žene i muškarci većinom pacijenti sa prekomernom maljavošću i sa neželjenom maljavošću (estetski).

  Zapamtite
  • Epilacija laserom je medicinski najsavršenija, najjednostavnija, najefikasnija, najmanje bolna, najjeftinija i najtrajnija metoda danas dostupna u svetu!
  • Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne, jake dlake i svetlu kožu, hormonski balans i pozitivan genski status.
  • Oko 4 nedelje pre trajne epilacije laserom, dlake se ne smeju izbeljivati, čupati pincetom niti depilirati voskom (da bi se postigao maksimalan efekat) da se ne bi ostetio koren dlake.
  • Posle prvog tretmana i izmedju narednih, dlake se ne smeju izbeljivati, čupati pincetom niti depilirati voskom! U toku pripreme za prvi tretman, dlačice se mogu uklanjati samo sa površine kože (makazicama, brijačem ili depil kremom).
  • Oko 2 nedelje pre i posle trajne epilacije se ne smete intenzivno sunčati niti koristi solarijum, uz obavezno korišćenje SPF 35+.