• Hirurgija
  Transplantacija kose

  Transplantacija kose

  Proređenost kose i ćelavost je pojava koju retko ko priželjkuje. Iako muškarci za utehu imaju Šona Konerija, ipak se retko ko obraduje „aerodromu“ na glavi koji se širi iz dana u dan.Gubitak kose kod žena se smatra još dramatičnijom pojavom i ne može se nikako smatrati šarmantnim ličnim pečatom, kao  kod muškaraca.

  Srećom savremena medicina je problem ćelavosti uspešno rešila različitim metodama. FUE transplantacija kose je danas poznata kao najrasprostranjenija, metoda transplantacije  kose koja dobro daje trajne rezultate.

  FUE TRANSPLANTACIJA kose, je mikroskopska transplantacija kose, prilikom koje se, najmanje jedinice kose, folikularne jedinice, izoluju pojedinačno i implantiraju u golu kožu glave. Rezultat je trajan i savršeno odgovara za tretman ćelavosti i proređivanja kose, kako kod muškaraca tako i kod žena. 

  FUE tehnologija može da se uradi za jedan dan, ne zahteva kliničko zbrinjavanje.

  Moderna tehnologija ugradnje kose zasniva se na činjenici da folikuli vlasi na temenu i slepoočnicama nisu izloženi razornom dejstvu muških hormona. Naječšće se sa područja potiljka uzimaju pojedinačno folikule  vlasi  i ponovo usađuju na željeno mesto.

  Nakon ugradnje kose, kosa ponovo raste na donedavno ćelavom delu glave, i godinama ne opada.

  Postupak FUE transplantacije i usađivanja kose se radi u lokalnoj anesteziji i minimalno je bolan. Ni nakon intervencije nema bolova, tako se ne mora računati ni na kakvu nelagodnost. Mesto intervencije je neprimetno i nema ožiljaka.

  Dobra vest i za potpuno ćelave je ta što je moguće folikule vlasi uzeti i sa područja grudi i brade. Takođe, najnovija primena ove metode omogućuje nadoknadu trepavica i obrva, što će obradovati mnoge dame.

  BT klinika dr Brankice Tepavčević mesto  je koje uspešno izvodi ovakvu  FUE implantaciju kose.

  Prvo se vrši pažljiva primprema potiljka kao donora folikula i njegova anestezija, što omogućava potpuno bezbolnu intervenciju presađivanja folikula. Nakon mapiranja područja galve sa vlasištem i ćelavog dela, grupe vlasi se izoluju vrlo finim mikroinstrumentima. Zatim se graftovi  pojedinačno izvlače.

  Naročita pažnja se obraća na to da kosa pokazuje različite osobine u zavisnosti od pojedinca, od pola pa čak i od osobina različitih delova glave. Vlasi se na različitim delovima glave smeštaju pod različitim uglovima rasta. 

  Kvalitet kose je različit na pojedinim delovima glave.Talasi i kovrdže su takođe veoma važni činioci tokom izolacije folikularne jedinice, zato se i na to obraća pažnja tokom transplantacije, što u konačnom rezultatu daje potpuno prirodan izgled presadjene kose.

  FUE tehnologija predstavlja revolucionarni pomak u transplantaciji kose, pri čemu se skoro u svim slučajevima postiže željena gustina kose.S obzirom da se premeštanje folikularnih jedinica dešava pojedinačno, tako intervencija nema zaostalih tragova.Posle FUE TRANSPLANTACIJE, usađene vlasi zbog ponovo počinju da rastu, ne opadaju  i mogu ostati i do kraja života.

  FUE usađivanje kose je bezbolna intervencija. Tokom implantacije nema rezova i šivenja. Ne odstranjuje se nijedan deo kože glave, zato nakon FUE intervencije nema ožiljaka i rana.